Friday, 14 August 2015

‪CurrentAffairs‬ ‪‎Questions‬ and Answers - August 12, 2015

‪‎CurrentAffairs‬ ‪‎Questions‬ and Answers - August 12,
2015
=============================================
Q1. In which of the following regions of Afghanistan, a
high intensity earthquake was experienced on 10th
Aug’15?
A. Ghazni
B. Hindukush
C. Bamiyan
D. Kabul
ANSWER: B. Hindukush
Q2. Which of the following parties would celebrate
Independence Day as ‘Swaraj Parv’?
A. BJP
B. Congress
C. AAP
D. AIADMK
ANSWER: C. AAP
Q3. World Bio Fuel Day was observed on
A. 1st Aug
B. 3rd Aug
C. 7th Aug
D. 10th Aug
ANSWER: D. 10th Aug
Q4. Which university has awarded a Gold Medal to the 23
year old prisoner lodged in Varanasi Central Jail for
topping in Diploma in Tourism Studies?
A. Allahabad University
B. Banaras Hindu University
C. IGNOU
D. SMU
ANSWER: C. IGNOU
Q5. In Kerala, freedom fighter, Kayyar Kinhanna Rai
passed away at his residence in Badiyadkain Kasargod
district on 9th Aug’15. He was also a ______.
A. Author
B. Poet
C. Singer
D. Author and Poet
ANSWER: D. Author and Poet
Q6. Name the scheme launched by the government on
10th Aug’15 to bring students closer to nature by
involving them in raising of saplings in school nurseries?
A. Save Mother Earth Scheme
B. School Nursery Yojana
C. Bal Nursery Yojana
D. Tree Plantation Scheme
ANSWER: B. School Nursery Yojana
Q7. In Gujarat, Sessions Judge P B Desai, who is
conducting trial in the 2002 Gulberg Society riots case,
on 10th Aug’15 visited the society in Meghaninagar area
Ahmedabad, where 69 persons of the minority
community, including former Congress MP Ehsan Jafri,
were killed by a mob. Name the judge who visited the
same crime scene in 2010?
A. Justice B U Joshi
B. Justice H L Dattu
C. Justice Markandey Katju
D. Justice D K Sinha
ANSWER: A. Justice B U Joshi
Q8. On 10th Aug’15, Rajasthan High Court banned the
Santhara ritual prevailing in the _______.
A. Marwari Community
B. Jain Community
C. Buddhism Community
D. Gurjar Community
ANSWER: B. Jain Community
Q9. Who has won the Best female playback singer award
announced by the Kerala State Film Awards 2014?
A. Sunidhi Chauhan
B. Nasriya Naseem
C. Shreya Ghosal
D. Anna Fathima
ANSWER: C. Shreya Ghosal
Q10. Name the senior India hockey player who was
suspended on 10th Aug’15 for 9 months for indulging in
groupism and creating disharmony within the team?
A. Sardar Singh
B. Gurbaj Singh
C. Manjeet Singh
D. Manpreet Sodhi
ANSWER: B. Gurbaj Singh

0 comments:

Post a Comment