Friday, 26 February 2016

Their capital and the major global currencies in Hindi & English

** विश्व के प्रमुख देश उनकी राजधानी व मुद्राएँ **

देश >>>>>>>>>>>>राजधानी >>>>>>>>>मुद्रा
भारत ——————- नई दिल्ली —————भारतीय रूपया
यू. एस. ए.————– वाशिंगटन डी.सी. ——– डॉलर
ब्रिटेन ——————-लन्दन ——————पाउण्ड स्ट्रर्लिंग
द. अफ्रीका ————– प्रिटोरिया —————– रैण्ड
आस्ट्रेलिया————– केनबरा—————— आस्ट्रेलियन डॉलर
पाकिस्तान ————– इस्लामाबाद ————–पाकिस्तानी रूपया
नेपाल ——————- काठमाण्डू —————- नेपाली रूपया
बांग्लादेश —————- ढ़ाका——————— टका
जापान —————— टोकियो ——————-येन
चीन ——————— बीजिंग ——————- युआन
द. कोरिया————— सियोल——————- बोन
कनाडा—————— ओटावा ——————- कनाडियन डॉलर
ब्राजील—————— ब्रासिलिया ————— ब्रासिलियन रियाल
जर्मनी——————- बर्लिन——————- यूरो
फ्रांस ——————— पेरिस——————– यूरो
भूटान——————– थिम्पू ——————-गुलट्रूम
ईरान ——————— तेहरान —————— रियाल
ईराक ——————— बगदाद—————– ईराकी दीनार
अफगानिस्तान———— काबुल —————– अफगानी
मलेशिया—————- – क्वालालाम्पुर———— रिनगिट
म्यांमार—————— नेपाईदा—————— क्याल
श्रीलंका——————- कोलम्बो —————– रूपया
सउदी अरब ————— रियाद ——————- रियाल
रूस ———————- मास्को—————— रूबल
मॉरीशस —————– पोर्ट लुईस————— रूपया
न्यूजीलैण्ड————— वेलिंग्टन —————- डॉलर
थाईलैण्ड—————— बैंकाक —————— बात
वियतनाम —————-हनोई——————- डोंग

Their capital and the major global currencies

The country  >>>>>>>>> capital>>>>>>>>>>>> currency

India ————————–New Delhi————— Indian Rupee

Yu. S. A .——————— Washington, DC ——– Dollars

UK—————————– London ——————Pound Strrling

The Africa  —————– Pretoria——————-   RAND

Australia——————- Canberra——————- Australian Dollar

Pakistan——————- Islamabad—————–Pakistani rupee

Nepal———————— Kathmandu————— Nepalese rupee

Bangladesh——————Dhaka——————–  Taka

Japan———————– Tokyo———————Yen

China———————— Beijing———————Yuan

The.Seoul ————— Korea  ——————- bone

Canada—————— Ottawa  ——————- Canadian Dollars

Brazil—————Brasilia  —————————Brasilian Real

Germany ——————Berlin ——————-  Euro

France  ———————Paris ——————– Euro

Bhutan  ——————–Thimphu ——————- Gultrum

Iran——————Tehran ———————  Rial

Iraq—————– Baghdad——————— Iraqi dinar

Afghanistan—————-Kabul- ———— Afghanistan

Malaysia —————Kwalalampur ———— Ringit

Myanmar —————— Nepaida——————  Kyal

Sri Lanka —————– Colombo ——————- Rupee

Saudi ——————- Riyadh—————  Riyal

Russia—————— Moscow———————-  Ruble

Mauritius—————-Port Louis- —————   Rupee

New Zealand—————Wellington —————-  Dollar

Thailand —————— Bangkok —————— Talk

Vietnam——————-Hanoi —————-   Dong

0 comments:

Post a Comment