Thursday, 25 February 2016

Geography Related Question answer

Geography Related Questions

1. नाथू-ला कहाँ स्थित है ?
उत्तर: सिक्किम में

2. उल्का किसे कहते हैं ?
उत्तर: आकाश में टूटे हुए एक तारे को

3. एशिया का मृतक सागर किस प्रकार की घाटी का उदहारण है ?
उत्तर: रिफ्ट घाटी

4. किस ज्वालामुखी को भूमध्यसागर का प्रकाश स्तम्भ कहा जाता है ?
उत्तर: स्ट्राम्बोली

5. ‘दहाड़ता चालीसा’ क्या है ?
उत्तर: दक्षिणी गोलार्द्ध में 40॰ अक्षांश के पास का स्थान जहाँ तेज़ पछुआ हवाएं चलती हैं

6. विश्व की सबसे प्रमुख अवरोधक प्रवाल भित्ति कहाँ पर स्थित है ?
उत्तर: आस्ट्रेलिया के पश्चिमी तट के सहारे

7. माओरी जनजाति का निवास किस देश में पाया जाता है ?
उत्तर: न्यूजीलैण्ड

8. मोटरगाड़ी निर्माण करने वाली हेनरी फोर्ड कंपनी किस शहर में है ?
उत्तर: डेट्रॉइट

9. होमुर्ज जल संधि किन दो देशों को अलग करती है ?
उत्तर: ओमान और ईरान को

10. तुंगभद्रा तथा भीमा नदियाँ किस की सहायक नदियाँ हैं ?
उत्तर: कृष्णा नदी की

Geography Related Questions

1. Nathu-la is the located where?
Answer: In Sikkim

2. What is a meteor?
Answer: A star in the sky broken

3. Asia’s Dead Sea valley is an example of what type?
Answer: Rift Valley

4. What volcano is called the beacon of the Mediterranean?
Answer: Stromboli

5. ‘rumbles Chalisa‘ is?
Answer: 40. latitude in the southern hemisphere where strong westerly winds near the location of

6. Where is the world’s largest coral reef barrier?
Answer: Along the west coast of Australia

7. Maori tribe is found in which country of residence?
Answer: New Zealand

8. Henry Ford Company, which manufactures car is the in which city?
Answer: Detroit

9. Homurj Water Treaty which separates the two countries?
Answer: Oman and Iran

10. Which of the Tungabhadra and Bhima rivers are tributaries?
Answer: Krishna River

0 comments:

Post a Comment