Saturday, 5 March 2016

‎CurrentAffairs‬ Questions & Answers - March 5, 2016

‎CurrentAffairs‬ Questions & Answers - March 5, 2016
≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
1) What is the Cambrian explosion?
a. An evolutionary period that began 540 million years ago
b. A period when a large number of new animals appeared
c. Neither a nor b
d. Both a and b
.
ANSWER: Both a and b
.
2) Which is the Billionaire capital of the world with the most number of billionaires?
a. New York
b. Beijing
c. Shanghai
d. Tokyo
.
ANSWER: Beijing
.
3) Spanish Socialist party signed an agreement with which newcomer party to form a government in the coming week?
a. Ciuladanos
b. Ciudadanos
c. Ciucadanos
d. Ciujadanos
.
ANSWER: Ciudadanos
.
4) Who took charge as BARC director on 23rd February 2016?
a. Dr. Sekhar Basu
b. KN Sen
c. KN Singh
d. None of the above
.
ANSWER: None of the above
.
5) Which former CJI was selected as chairperson of NHRC on 23rd February 2016?
a. Justice Rajinder Mal Lodha
b. Justice P. Sathasivam
c. Justice Vineet Saran
d. Justice HL Dattu
.
ANSWER: Justice HL Dattu
.
6) Who has been appointed as the CJ of Meghalaya HC?
a. Justice Dinesh Maheshwari
b. Justice Uma Nath Singh
c. Justice SK Mukherjee
d. Justice Vineet Saran
.
ANSWER: Justice Dinesh Maheshwari
.
7) Who will be the new DG of the Coast Guard marking the first time the force will get a chief from internal cadre?
a. HCS Bisht
b. P Paleri
c. Rameshwar Singh
d. Rajendra Singh
.
ANSWER: Rajendra Singh
.
8) Shri Amitava Bhattacharyya, IAS officer has been appointed as Information Commissioner. Which other officers have also been appointed as IC of the CIC, New Delhi?
a. Bimal Julka
b. Divya Prakash Sinha
c. Brijesh Mishra
d. Both a and b
.
ANSWER: Both a and b
.
9) 5th edition of exercise IBSAMAR between S Africa, Brazil and India kicked off in Goa on February 2016. This marks the first time it is being conducted in Indian waters. Where were previous editions held?
a. South Africa
b. Brazil
c. Both a and b
d. Neither a nor b
.
ANSWER: South Africa
.
10) 18th Mercer Annual Quality of Living Survey found which Indian city ranked the highest in the list of 230 cities?
a. Pune
b. Hyderabad
c. Kolkata
d. Mumbai
.
ANSWER: Hyderabad

0 comments:

Post a Comment