Tuesday, 5 April 2016

TOP 30 GK Questions & answer in English

TOP 30 GK Questions
====================
.1. Who wrote the song "Sare jahan se acha" ?
Answer: Muhammad Iqbal

2. Who give music to the song "Sare jahan se acha" ?
Answer: Pandit Ravi Shankar

3. Which is the worlds oldest news agency ?
Answer: AFP (Agence France Presse)

4. What is the chemical name of Tear Gas ?
Answer: Chloroacetophenone

5. Which is the only hobby recognized by the United Nations ?
Answer: Ham Radio

6. What is the national flower of Pakistan ?
Answer: Jasmine

7. What is the scientific name of Cockroach ?
Answer: Periplaneta americana

8. What is the unit of luminous intensity ?
Answer: Candela

9. Who is the winner of 2012 Us open men's title ?
Answer: Andy Murray

10. Who is the winner of 2012 Us open women's title ?
Answer: Serena Williams

11. Which famous writer is known as Father of Snow Golf ?
Answer: Rudyard Kipling

12. How many Schedules are there in the Indian Constitution ?
Answer: 12

13. Which planet is known as Red planet ?
Answer: Mars

14. Which European countries are separated by Market Reef ?
Answer: Finland and Sweden Market reef Gk questions

15. Who is the author of Panchtantra ?
Answer: Vishnu Sharma

16. Which is the coldest planet in solar system ?
Answer: Neptune

17. The Rourkela Steel Plant in Odisha was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Germany

18. The Durgapur Steel Plant in West Bengal was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Britain

19. The Bhilai Steel Plant in Chattisgarh was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Russia

20. Who is the first and only Muslim lady ever to rule the throne of Delhi ?
Answer: Razia Sultana

21. Who composed the national anthem of Bangladesh (Amar sona bangla) ?
Answer: Rabindranath Tagore

22. Who wrote the book Planned economy for India ?
Answer: M. Visvesvaraya (He is known as father of Indian planning, his birthday September 15 is
observed as Engineer's Day in India )

23. Which is the oldest sports in the world ?
Answer: Archery ( It is the national sports of Bhutan)

24. What is the normal duration of Hockey game ?
Answer: 70 Minuets

25. Which Minor Rock Edict of Asoka describes the conquest of Kalinga by Asoka ?
Answer: No. XIII (13)

 26. Who is the author of Joy of Numbers ?
Answer: Shakuntala Devi

 27. Who is the creator of the painting The Potato Eaters ?
Answer: Vincent van Gogh

28. Folketing is the parliament of which country ?
answer: Denmark

 29. What s the chemical name of Lime stone ?
Answer: Calcium Carbonate

30. Zero degree centigrade equal to _________ degree Fahrenheit ?
Answer: 32

0 comments:

Post a Comment