Friday, 11 December 2015

Indian Railway Important GK questions

Indian Railway Important GK questions
_______________________________________
1. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda

2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676

3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)

4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha)Started ?
Answer: In 1991

5. Which year is declared as "Year of Rail Users"by the Indian Railways ?
Answer: 1995

6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihalrailway tunnel)

7. Which is the Longest Railway platform in theWorld ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)

8. Which is the train running between India andBangladesh ?
Answer: Maitree Express

9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building newrailway lines)

10. Which is the Worlds oldest working steamlocomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India

11. What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762

12. Where is the Headquarters of Konkanrailway ?
Answer: Bilapur

13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express

14. In which year Indian Railway boardestablished ?
Answer: 1905

15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoriaterminal)

 16. Who is the first Indian to present RailwayBudget ?
Answer:John Mathai

 17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai

 18. Who is the first lady Railway minister ofIndia ?
Answer: Mamta Benergy

 19. Which is the highest railway station inIndia ?
Answer: Ghum railway station

20. Which is the longest Railway bridge inIndia ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)

21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation

22. Where is the Museum of Indian Railwaysituated?
Answer: Chanakyapuri (New Delhi)

0 comments:

Post a Comment