Monday, 13 July 2015

RBI related Question and answer for Competitive exams

1. When did Reserve Bank of India (RBI ) formed?
Answer: 1935 april 1

2. When did Reserve Bank of India (RBI ) Nationalised ?
Answer: 1949

3. Where was the first Headquarters of Reserve Bank of India (RBI ) ?
Answer: Kolkata

4. When did the Headquarters of Reserve Bank of India (RBI ) moved to Mumbai ?
Answer: 1937

5. Who was the First Reserve Bank of India (RBI ) Governor ?
Answer: Sir Osborne Smith

6. Who was the first Indian RBI Governor ?
Answer: C.D.Deshmukh

7. Which Commission recommended the formation of Reserve Bank of India (RBI )?
Answer: Hilton Young Commission (Royal commission)

8. Which is the central bank in India ?
Answer: RBI

9. Which bank is known as Banker's Bank ?
Answer: Reserve Bank of India (RBI )

10. Who is the present Governor of RBI ?
Answer: raghuram rajan from 5/9/2013

11. Who introduced the Banking Ombudsman Scheme ?
Answer: Reserve Bank of India

0 comments:

Post a Comment