Posts

Showing posts from 2014

Mountain Passes in Himalayas India

Himalayan mountain system is the world's highest, and is home to the world's highest peaks, the Eight-thousanders. There are 14 Himalayan peaks with elevation over 8,000 meters (26,000 ft). The rugged terrain makes few routes through the mountains possible. Many times a few questions are asked in every competitive exam of government job on this topic. They are discussed as below.

Aghil Pass (Karakoram-Ladakh): Situated to the north of K2 in the Karakoram at an elevation of about 5000 m above the sea level, it joins Ladakh with the Xinjiang (Sinkiang) Province of China. It remains closed during the winter season from November to the first week of May.
Banihal Pass (Jawahar Tunnel): Connects hill areas of Jammu to the Kashmir Valley Situated at an elevation of 2835 m in the Pir-Panjal Range, joins Jammu with Srinagar. The pass remains snow covered during the winter season. The Jawahar Tunnel (named after Pandit Jawaharlal Nehru), 19.56, was constructed for round-the-year surface…

What is Sentence (वाक्य) ?

Sentence (वाक्य)

We use language to exchange messages with others. Every language provides the usage of a collection of words to communicate. Such collection of words that communicate a complete message is known as a sentences.

संदेश के आदान प्रदान के लिये भाषा का उपयोग किया जाता है. हर भाषा में बोलने अथवा लिखने के लिए शब्दों के समूहों का प्रयोग किया जाता है. ऐसे शब्दों के समूह जिनके भाव पूरे हों को हम sentence (वाक्य) कहते हैं.

In a sentence we can mention any person or object and provide a description.
Sentence द्वारा किसी व्यक्ति या वस्तु का उल्लेख करते हैं और उस के सम्बन्ध में कुछ वर्णन करते हैं.

Type of Sentences - वाक्य के प्रकार
Based on the way the words are grouped and their meaning the sentences are classified into 4 sub-groups.
उपयुक्त शब्दों के समूह से जो अर्थ और भाव प्रकट होते हैं उनके आधार पर Sentences को चार वर्गों में वर्गीकृत किया जा सकता है.


Declarative (डिक्लेरेटिव) या Assertive (ऐसरटिव)Interrogative (इन्टैरोगेटिव)Imperative (इन्पैरेटिव)Exclamatory (ऐक्सक्लेमेटरी)

Indian polity questions and answers

● भारतीय संविधान सभा की प्रथम बैठक कब हुई— 9 दिसंबर, 1946 ई.

● संविधान सभा का स्थाई अध्यक्ष कौन था— डॉ. राजेन्द्र प्रसाद

● संविधान सभा का अस्थाई अध्यक्ष कौन था— डॉ. सच्चिदानंद सिन्हा

● संविधान सभा की प्रारूप समिति के अध्यक्ष कौन थे— डॉ. भीमराव अंबेडकर

● संविधान सभा का औपचारिक रूप से प्रतिपादन किसने किया— एम. एन. राय

● भारत में संविधान सभा गठित करने का आधार क्या था— कैबिनेट मिशन योजना (1946 ई.)

● सर्वप्रथम भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस द्वारा संविधान सभा के गठन की मांग कब और कहाँ रखी गई— 1936 ई., फैजपुर

● कैबिनेट मिशन योजना के अनुसार संविधान सभा में कितने सदस्य होने थे— 389

● संविधान के पुनर्गठन के फलस्वरूप 1947 तक संविधान सभा में सदस्यों की संख्या कितनी रह गई—299

● संविधान सभा में देशी रियासतों के कितने प्रतिनिधि थे— 70

● संविधान के गठन की मांग सर्वप्रथम 1895 में किस व्यक्ति ने की— बाल गंगाधर तिलक

● संविधान सभा में किस देशी रियासत के प्रतिनिधि ने भाग नहीं लिया— हैदराबाद

● बी. आर. अंबेडकर कहाँ से संविधान सभा में निर्वाचित हुए— बंगाल से

● संविधान सभा का संवैधानिक सलाहकार किसे नियुक्त किया …

Who wrote, told, gave

01. क्रिकेट की गेंद का वजन कितना है।
उत्तर – 5.5 से 5.75 आउंस

02. भारत का भूगोल नामक पुस्तक किसने लिखी।
उत्तर – टॉलमी

03. सुभाष चंद्र बोस का सर्वप्रथम नेताजी किसने कहा था।
उत्तर – एडोल्फ हिटलर

04. महात्मा गांधी को अधनंगा फकीर किसने कहा था।
उत्तर – चर्चील

05. बल्लभ भाई पटेल को सरदार की उपाधि किस आंदोलन के बाद प्रदान की थी।
उत्तर – बारदोली सत्याग्रह

06. जय हिंद का नारा किसने दिया था।
उत्तर – सुभाष चंद्र बोस

07. ‘भारत को तलवार के बल पर विजित किया गया है, और तलवार के बल ही इसकी रक्षा की जाएगी’ यह कथन है।
उत्तर – लॉर्ड एल्गिन

08. जनवरी 1879 में ब्रिटेन की महारानी विक्टोरिया को किस उपाधीसे सम्मानित करने के लिए दिल्ली दरबार
का आयोजन किया गया।
उत्तर – कैसर-ए-हिंद

The new year resolution of an UPSC GROUP

....I have been so irregular in my preparation. Now I will start afresh. I promise to myself that I will never break my promises. I will give up all bad habits.
It is childhood dream to be an IAS officer and I will do it at cost. It will help me improve my social image and I could get a life partner of my choice. My parents will also be proud of me.
No movie , no time killing... only study.... but when should I study ? Early morning or late night.? No I can't get up so Early...so late night..
I will deactivate my Facebook and what's up account.. or should I create a totally new account so that I would interact with limited friends...yeah it'll be fine.
I will be master of my life...
These are a few lines from the last year resolution of a student......but I am afraid it is very common .
He failed to actualize his plan and ended up doing all those things that he resoluted not to do last year...
He is ready to make a fresh resolutions for the new year 2015.
What about you?.…